Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival segueix amb el seu homenatge a Pau Casals i a altres compositors exiliats

Cervera encara la segona setmana de programació del Festival de Pasqua on tindran lloc el gruix de concerts, un total d’11, a més de diverses activitats paral·leles, com una conferència i la projecció d’un documental.

El pianista Lluís Capdevila i el sommelier Jordi Martínez
El pianista Lluís Capdevila i el sommelier Jordi Martínez

DIMECRES 05 ABRIL 2023

Cal recordar que el certamen, referent de la música clàssica catalana, enguany està dedicat a la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pau Casals i, a la vegada, vol fer memòria d’altres compositors que també van haver d’emigrar i patir l’exili.

El festival es reprèn aquest Dijous Sant, 6 d’abril, amb la recuperació del tradicional concert gastronòmic, aturat durant les darreres edicions a causa de la pandèmia. Enguany, tindrà lloc un maridatge de música i vins. La part musical la posarà el pianista, Lluís Capdevila, el qual ens presentarà el seu últim treball discogràfic per a piano sol, “Lament”, enregistrat tot just aquest febrer. Música de creació pròpia que enfonsa les seves arrels al jazz i a la improvisació, sempre marcada amb el segell d’una personalitat única i inconfusible. El públic podrà escoltar l’estrena d’aquest disc fent unes degustacions gastronòmiques en diàleg amb el sommelier Jordi Martínez, de Selecte Wine Store, maridat amb vins del territori.

El dia següent, divendres 7 d’abril, s’iniciaran els concerts matinals. Actuacions en sessions dobles (a les 11,30 hores i a les 13 hores) perquè tothom pugui assistir a una d’elles. D’aquesta manera, a l’Església de Sant Joan podrem escoltar el fortepiano de Roger Illa amb un programa titulat, “Música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”. El fortepiano serà el protagonista d’aquest concert on gaudirem de la riquesa de la música catalana per a tecla. A més, hi podrem escoltar per primera vegada obres del segarrenc Francesc Andreví, conservades a l’Arxiu Històric Comarcal de Cervera.

El mateix dia a les mateixes hores, però a l’Auditori Municipal, el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato ens presentaran “Les cançons de Pau Casals”. Aquests dos grans intèrprets del nostre país, ens descobriran una part molt desconeguda del llegat de Pau Casals. En el programa, l'acompanyaran les obres del seu amic Juli Garreta i els també exiliats Pahissa i Samper.

Després d’aquets concerts matinals, a les 17,30 hores, tindrà lloc una nova activitat paral·lela. Concretament, la conferència “Tres mesos abans de la Guerra Civil. L’Orquestra Pau Casals i Catalunya al centre del panorama musical internacional”. Anirà a càrrec de Pepe Reche, investigador, docent, divulgador i doctor en Musicologia.

Al vespre, a les 20 hores, el Paranimf de la Universitat acollirà l’últim concert de la jornada. Anirà a càrrec dels flamant guanyadors d’un Premi Enderrock, els Kebyart Ensemble. Aquest quartet de saxos és un dels grups de música de cambra més destacats del nostre país. Amb una trajectòria impecable que no para d’anar en ascens, el quartet s’ha consolidat plenament en el panorama nacional i internacional. Ens proposen el programa, “Memòria”, amb obres que s’han recuperat de l’oblit (com el Quartet per a saxòfons de Montserrat Campmany, en la que serà la primera audició a Catalunya) o bé que s’han inspirat girant la mirada cap al passat, mantenint viva la tradició tot renovant-la des d’una visió plenament contemporània.

El dia següent, dissabte 8 d’abril, serà l’últim dia d’activitat musical. La jornada s’iniciarà amb concerts matinals de sessió doble a les 11,30 hores i a les 13 hores. En aquest cas, Nexus Piano Duo actuaran a l’Auditori amb “Un piano i quatre mans”, on ens interpretaran obres de Massià, Bonet, Albèniz, Mompou, Bertran i Gerhard.

En una altra ubicació, a Cal Coromina (c/ Major, 113), el Quartet Atenea ens oferirà “Des de Quito a Sant Petersburg, passant per Barcelona”; un viatge musical amb obres de Benejam, Casals i Cervelló.

A les 17,30 hores, tindrà lloc la  projecció del documental: “Pau Casals i les Nacions Unides", on a través de documents històrics, materials inèdits i entrevistes, aquesta producció ens presenta la llarga i intensa relació de Pau Casals amb les Nacions Unides i la seva defensa de la pau.

Finalment, clourà el Festival de Pasqua d’enguany el concert de l’Orquestra Barroca Catalana amb “L’esplendor del Barroc català”. Aquesta formació orquestral, capdavantera al nostre país en la interpretació amb criteris històrics, ens oferirà un concert amb obres dels grans compositors del nostre barroc. Música que posarà de manifest l’immens patrimoni que hi ha a Catalunya, des de les lluminoses obertures orquestrals fins al corprenedor i meravellós “Stabat Mater” de Josep Pla.

El Festival de Pasqua està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.