Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Hirundo Maris estrenarà el seu nou disc al Festival de Pasqua

La nova edició del Festival de Pasqua de Cervera acollirà en la seva programació diverses estrenes. Una d’elles serà la que ens oferirà el grup Hirundo Maris, liderat per Arianna Savall i Petter Udland Johansen, el qual ens aproparà en concert, per primera vegada a Catalunya, un gran gruix de les cançons del nou disc “Poésie et Musique”.

DISSABTE 02 ABRIL 2022

El concert d’Hirundo Maris tindrà lloc el diumenge, 10 d’abril, a les 20 hores al Paranimf de la Universitat de Cervera. Aquest concert i el disc del qual beu, explora l’estreta relació que mantenen des de sempre la poesia i la música, ja sigui en les cançons populars que tots reconeixem o en els versos dels grans poetes musicats per compositors de totes les èpoques, des de l’assolellada Mediterrània fins la gèlida Escandinàvia. D’aquesta manera, podrem escoltar obres d'art dels segles XIX i XX, amb compositors catalans com Mompou i Toldrà, espanyols com Garía Lorca i Santiago de Múrcia i europeus com Schumann, Strauss, Chopin i Grieg, tots ells tan significatius per a aquest gènere de música de cambra.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Aquesta 12ª edició tindrà lloc del 7 al 16 d’abril i inclourà 14 concerts.

La trajectòria d’Hirundo Maris

L'any 2009, a Basilea, Suïssa, Arianna Savall i Petter Udland Johansen van fundar el grup Hirundo Maris, especialitzat en música antiga des de l'Edat Mitjana fins al Barroc, així com composicions pròpies i fusió antiga.

El seu nucli creatiu és la música mediterrània i nòrdica, fruit de la seva extensa col·laboració musical. Com un ocell migratori, recorren les rutes a través dels mars i la música que uneixen Escandinàvia amb la península Ibèrica des de temps immemorials.

Hirundo Maris apareix regularment a nombrosos festivals d'arreu d'Europa, com ara l'Stanser Musiktage (Suïssa), el Fest für Alte Musik de Colònia, el Jazz in Church Festival, Bucarest (Romania), el Menuhin Festival Gstaad (Suïssa), el Bachwochen Thun (Suïssa), Styriarte Festival (Àustria), All'Improvviso Festival (Polònia), Oslo Kirkemusikk Festivalen, Nordlysfestivalen (Northern Lights Festival) Tromsø (Noruega), Festival de Dinan (Bretanya), Seduced by Harps (Bèlgica), Sentmenat International Harp Festival (Catalunya), el Festival Arp Sanati Dergi d'Istanbul (Turquia), Festival de Fontfroide i Philippe Maillard Productions (París), entre d'altres.

Hirundo Maris va gravar el seu primer disc “Chants du Sud et du Nord” sota el prestigiós segell discogràfic ECM de Manfred Eicher. Produït per M. Eicher, el disc va guanyar el reconeixement de la crítica internacional.

Hirundo Maris ha treballat en col·laboració amb altres grups i segells discogràfics, com Alia Vox, Ramée Records i CAB Records. Arianna Savall i Petter Udland Johansen proposen un viatge musical a través del temps i l'espai. Alternant la música tradicional (melodies sefardites, catalanes, espanyoles, celtes i noruegues) i composicions pròpies, creant un univers sonor i poètic marcadament individual, combinant amb una naturalitat sorprenent els diferents estils de pràctica musical adquirits al llarg de la seva trajectòria amb una extraordinària diversitat que abraça tot tipus de música. Amb els seus acompanyaments a l'arpa i l'hardingfele (violí Hardanger).

Arianna Savall i Petter Udland Johansen aconsegueixen una evocació hàbil i subtil de cada clima que brilla amb els mil i un colors de les cordes pinçades. Com és habitual, les seves veus transmeten una llum càlida i diàfana per torns i temperada amb una disciplina perfecta i, sobretot, la seva capacitat per evocar inflexions líriques com la brillantor natural de la cançó tradicional.

Arianna i Petter han reunit en aquest disc un grup de músics excepcionals del Nord i del Sud, de tradicions artísticament diverses el virtuosisme dels quals els permet passar d'un estil estètic a un altre. Els músics d'Hirundo Maris (terme llatí que significa "oreneta de mar") fan justícia al nom del conjunt, fent volar sense esforç d'un continent a un altre, d'un període a un altre, creant en cada peça una atmosfera de perfecta definició. Reflexions, tot plegat impregnat d'aquella essència mediterrània i nòrdica que hi ha a l'herència musical irrefrenable d'Arianna Savall i Petter Udland Johansen.

“En un moment en què estem explorant amb ànsia els ponts entre els repertoris musicals, entre la música artística i el llegat atemporal de les nostres tradicions orals, la música d'aquest àlbum és notable per la seva originalitat excepcional i musicalitat impecable": Segons argumenta Yutha Tep.