Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'OJC inaugura la 12ª edició del Festival de Pasqua de Cervera

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida ha obert oficialment el certamen referent de la música clàssica catalana aquest dissabte, 9 d’abril de 2022

OJC.  Autoria foto: Jordi Prat
OJC. Autoria foto: Jordi Prat

DISSABTE 09 ABRIL 2022

Ho ha fet en un concert al Paranimf de la Universitat i sota la direcció de Gloria Isabel Ramos, primera dona que dirigeix l’orquestra lleidatana. En el marc d’aquesta actuació s’ha estrenat el programa “Cinc veus de la música orquestral catalana", on s’hi ha interpretaran obres de Blancafort, Homs, Oltra, Cervelló i que ha comptat amb l’estrena absoluta de la “Dansa Macabra” del jove compositor Jordi Nus, natural de Les Borges Blanques i que actualment resideix a Los Ángeles. El concert també ha volgut celebrar el 125è aniversari de Manuel Blancafort i el 100è de Manuel Oltra.

Han assistit al concert, entre representants institucionals, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana; director del Serveis Territorials del departament de Cultura de Generalitat a Lleida, Albert Turull; la regidora de Cultura de la Paeria i diputada de la Diputació, Mercè Carulla; el cap de l’àrea de música de l’ICEC, Xavier Cester; i el director artístic del Festival, Jordi Armengol.

Abans d’aquest acte inaugural, ha tingut lloc la primera activitat paral·lela: La conferència “Manuel Blancafort: un itinerari musical”, a càrrec de Xavier Calsamíglia, net del compositor i membre de la Fundació Blancafort. Cal recordar que, enguany, la direcció artística del Festival, encapçalada per Jordi Armengol, vol homenatjar als compositors Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort, en motiu del 125è aniversari dels seus respectius naixements. 

A la vegada, també s’ha inaugurat l’exposició "Els rotlles de pianola ‘Victòria’: La història estel·lar d’una indústria fugaç". La mostra es podrà veure de forma ininterrompuda fins el dia 16 d’abril de 17’30 hores a 19’30 hores amb entrada gratuïta a l’Auditori Municipal. 

La fàbrica de rotlles de pianola de la família Blancafort fou molt pròspera durant el primer terç del segle XX. Manuel Blancafort hi va començar a aprendre música de manera autodidacta traslladant les notes de les partitures als rotlles de paper. L’exposició ens explica la història i el funcionament de la fàbrica i hi podrem escoltar el so d’una pianola Chassaigne & Frères, fabricada a Barcelona ara fa un segle.

Amb aquest conjunt d’activitat, ha començat oficialment la 12ª edició del certamen referent de la música clàssica catalana que, fins el proper 16 d’abril, acollirà en diferents espais de Cervera un total de 14 concerts.

Hirundo Maris estrena a Catalunya el seu nou disc

Aquest diumenge, 10 d’abril, a les 20 hores, s’ha programat el concert d’Hirundo Maris, liderat per Arianna Savall i Petter Udland Johansen. S’hi podrà escoltar, per primera vegada a Catalunya, un gran gruix de les cançons del nou disc “Poésie et Musique”. Aquest concert i el disc del qual beu, explora l’estreta relació que mantenen des de sempre la poesia i la música, ja sigui en les cançons populars que tots reconeixem o en els versos dels grans poetes musicats per compositors de totes les èpoques, des de l’assolellada Mediterrània fins la gèlida Escandinàvia. D’aquesta manera, podrem escoltar obres d'art dels segles XIX i XX, amb compositors catalans com Mompou i Toldrà, espanyols com Garía Lorca i Santiago de Múrcia i europeus com Schumann, Strauss, Chopin i Grieg, tots ells tan significatius per a aquest gènere de música de cambra.

Després de diumenge, el Festival viurà una petita pausa i es reprendrà el dijous, 14 fins el dia 16, amb el Cosmos Quartet, Trio da Vinci, Pau Codina, la “Missa Regalis” de Francesc Valls, Miquel Villalba, Les cançons per a veu i cambra de Blancafort i la Coral Cantiga.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.